Yogamat

I många traditioner ser man mat som medicin där man använder sig av kryddor och mat i olika kombinationer för att påverka och stärka både kropp och sinne. Detta synsätt förekommer även i den yogiska traditionen. Nedan följer lite tips om olika bär, frukter och yogisk och ayurvedisk mat med mycket energi i vad man kan kalla, Yogamat.

Recept

Yogisk Mungböngryta 8-10 pers

Detta är en renande rätt som stärker ditt immunförsvar och hjälper dig att rena kroppen. Försiktig med starka kryddor om du har problem med magen.

 • 2,5 dl mungbönor •¾ dl olivolja
 • 2 gula lökar
 • ¾ dl färsk hackad ingefära
 • 8-10 vitlöksklyftor
 • 2 tsk gurkmeja
 • 1 msk garamasala
 • ½ tsk svartpeppar
 • 1 tsk mald kardemumma
 • 1 tsk chilipeppar
 • ½ msk salt
 • 4 dl basmatiris

Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan. Skölj dem flera gånger och koka dem i 6-8 dl vatten på låg värme i 20-30 min. Hacka lök, vitlök och ingefära och stek i olja tills blandningen är mjuk. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. Blanda samman mungbönorna och ”röran” och koka upp. Koka riset och valfria grönsaker! Servera med tamari och naturell yoghurt.

Linssoppa

Yogisk linssoppa innehåller den energigivande och stärkande kryddblandningen trinity roots (treenighetens rötter: vitlök, lök, ingefära). Den innehåller även gurkmeja som är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Spiskummin som driver ut gaser ur magen och är bra för matsmältningen. Linser innehåller protein, fibrer, B-vitaminer, järn och zink.

Ingredienser

 • 2 dl gröna linser
 • 8 dl vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1 gul lök
 • 1/2 tumlängd färsk ingefära
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • ghee eller olivolja
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1msk malen koriander
 • 1 msk garam Masala
 • 1 tsk spiskummin färsk koriander

Så här gör du:

1. Linserna kan läggas i blöt över natten, men det är inte nödvändigt.

2. Koka linserna i vatten med buljongtärning på låg värme i ca 20 minuter. Ta bort skummet som bildas på ytan.

3. Hacka lök, vitlök och ingefära (eller kör i mixer).

4. Häll ghee eller olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter.

5. Blanda i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till.

6. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka en stund till.

7. Hacka färsk koriander och strö på soppan.

8. Njut av soppan.

Källa: boken Kundaliniyoga – för hälsa, livskraft och självkännedom av Wiveca Hjalmarsson.

Buddhabollar

Små energipaket med bland annat massor av enkel- och fleromättade fetter från nötter. Utmärkt alternativ till godis och perfekt att ta med på utflykten!

Finmixa en näve var av olika sorters nötter eller frön som du gillar, till exempel mandel, hasselnötter och valnötter. Rör ner lönnsirap (eller flytande honung) till en konsistens som gör smeten möjlig att forma till bollar (smaka av så att det inte blir för sött). Om du använder mestadels torra nötter så som mandel kan du behöva lägga till några droppar vatten. Rulla bollarna i kokos eller kakao.

Ayrveda

Ayrveda är ett mångtusenårigt hälsotänkande från Indien som inkluderar personliga kostprogram och kunskap om råvaror och kryddors påverkan, yoga, andningsövningar och meditation i den dagliga livsstilen. Detta är ett sätt att förebygga sjukdomar och får dig att må bra. Både yoga och ayurveda har kostråd för oss människor för att vi ska må bra.

Nedan listar jag några kryddor som befrämjar din hälsa och som används inom både ayurveda och yoga. Min ayurvediska healer säger att den som börjar med yoga kommer ofta in på ayurveda och den som börjar med ayurveda kommer ofta in på yoga. De hör ihop.

Kanel: Gott att ha på gröten. Kraftigt bakteriedödande. Ökar aptiten. Svampdödande. Motverkar candida och jäsning. Bra för cirkulationen och lindrar blodbrist. Hjälper mot matsmältningsrubbningar och diarré. Bra för Vata och Kapha.

Koriander: Lägg på mungböngryta eller annan mat. Kylande, fuktgivande och blodrenande egenskaper. Stimulerar matsmältningen och aptiten. Innehåller naturligt östrogen. Reducerar hetta i kroppen och lindrar feber, allergier, hudutslag och gasbildning. Välgörande vid artrit. Bladen är känsliga för hetta och bör tillsättas efter att kastrullen tagits av värmen. Bra för alla doshor.

Lakritsrot: Höjer blodtrycket och kan orsaka en mild adrenalinstimulering. Smörjer bukhinnan och är bra mot magsår och magkatarr. Bra för leverns och mjältens arbete. Stärker nerverna och minnet. Bra mot sötsug eftersom det är ett naturligt sötningsmedel. Järnrikt. Bra för Vata och Pitta.

Gurkmeja: Har en framträdande plats inom Ayurveda och yoga. Renar kroppens alla system. Minskar slembildning och är anti-inflammatoriskt. Ämnet curcumin skyddar cellernas yttre membran och stärker det. Renar blodet och reducerar fett. Descinficerar och är bra mot hudåkommor. Stärker och har en energigivande effekt på immunförsvaret. Viktig för leverns arbete. Innehåller både den bittra och den sträva smaken som vi i väst inte får i oss tillräckligt av. Upprätthåller rörlighet i leder och muskler. Bra för Kapha, Vata samt för Pitta i moderat mängd.

Ingefära: En av trinity roots. Ökar matsmältningselden agnin och hjälper kroppen att föra ut gifter ama. Värmande och muskelavslappnande egenskaper. Innehåller antioxidanter och sänker kolesterolen. Stimulerar alla kroppens vävnader. Motverkar depression och illamående. Bra vid förkylning, hosta, huvudvärk. Tugga på en smal skiva ingefära med några droppar nypressad citronsaft och lite bergssalt innan måltiden och det sätter fart på matsmältningen. På detta sätt kan den oregelbundne vatan påverka hungerkänslan så att den blir regelbunden.

Kardemumma: Stimulerande växt med söt och varm energi som ger glädje och klarhet i sinnet. Är bra för att öppna prana-flödet, livsenergin i kroppen. Neutraliserar slembildning från mjölk och skadlig verkan av koffein. Hjälper vid sur mage och sura uppstötningar. Minskar spänningar i hjärnan samt i andnings och matsmältningssystemet. Bra för Vata och Kapha samt för Pitta i moderat mängd.

Spiskummin: Rik på vitaminer och mineraler samt motverkar klenhet och trötthet. Hjälper systemet att absorbera närning. Bra för gasbildning, matsmältningsrubbningar, anemi, migrän, nervösa tillstånd och brist på sexuell drift. Svalkande egenskaper och renar blodet. Genom att värma kryddan i ghee eller torrosta den förstärks smaken och den näringsrika ämnena. Bra för alla doshor.

Sellerifrö: Ordineras mot höga vatatillstånd vid nervös mage, ogrundade känslor och förstoppning. Urindrivande. Skarp och salt smak, värmande och fuktgivande effekt. Innehåller kemikalier som har en lugnande effekt och kan göra insomningen lättare. Bra vid oregelbunden menscykel och PMS. Låt 1 ½ tsk sellerifrö dra i 2 ½ dl kokande vatten. Täck över och låt dra i 15 min. Drick 3 koppar dagligen. Bra för Vata och Kapha.

Saffran: Blanda i riset t.ex. Värmande, matsmältningsbefrämjande, stimulerande och vitaliserande egenskaper.

Guldmjölk

Är en ayurvedisk värmande dryck som är bra för alla doshor.
Gurkmejan kommer med alla sina näringsmässiga effekter (antioxidant, stärker mage och tarm, inflammationshämmande, bra för stela leder och för huden) och värmen i sig gynnar kropp, sinne och matsmältning. Svartpeppar är fantastisk för matsmältningen och hälsan och hjälper kroppen att ta upp det verksamma ämnet i gurkmejan, kurkumin.

Gurkmejapasta

Ingredienser cirka 0,5 dl pasta (dvs till ca 4-5 koppar)

 • 0,5 dl mald gurkmeja
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 1,5 dl vatten

Gör så här: Koka upp kryddorna i vattnet i en liten kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme i 8-9 minuter, till pastan är krämig.

Bevara i glasburk med tätt lock i kylen i några dagar.

Golden milk

Ingredienser ca 2 dl

 • 2 dl valfri mjölk
 • 0,5-1 tsk gurkmejapasta
 • 1 tsk olja, Ghi, mandel- eller kokosolja
 • ev 1 nypa kanel
 • ev 1 nypa kardemumma
 • Ev lite honung/agavesirap

Gör så här: Vispa samman mjölk och pasta i en kastrull, låt blandningen bli varm. Tillsätt olja och kryddor efter smak, låt sjuda några minuter. Söta efter smak, drick och njut!