Om mig

Vägarna till inre och yttre fred och frid är många. Innan jag blev statsvetare 2002 jobbade jag som volontär i Mocambique och samlade därefter ihop 1 ton material till gatubarn och kvinnoklubbar som jag fick sponsrat ner till Nacala. Jag åkte runt på skolor och företag i hela Värmland och engagerade människor i projektet och tidningarna följde resan. Väl tillbaka ville jag starta ett kulturhus där man fick tät kontakt med människorna i södra Afrika, språkcafé, musik, poesi, möjlighet att köpa konst från området och stötta projekt. Det blev för stort att driva själv så jag flyttade fokus och läste socialantropologi och statsvetenskap, bl a en termin på Kuba, där jag också gick på Havannas universitet, intervjuade dissidenter och undersökte om landet var på väg in i en demokrati eller inte. Jag jobbade sedan med lätta vapen problematiken i Latin Amerika, spred Maj Wechselmanns film o 7 krig och började sedan på folkhälsoinstitutet där jag skrev texter om utvecklingsbistånd, en regeringsrapport om HBTQ personers hälsa, en rapport om mänskliga rättigheter och jobbade med alkoholfrågan i WHO regionen.

När FHI flyttade till Östersund var det dags att utforska den inre freden och yogan kom in i mitt liv på riktigt. Jag blev anställd som föreståndare på Skandinaviens största utbildningsinstitut för kundaliniyoga och sedermera medicinsk yoga. Här studerade jag allt som gick samtidigt som jag arbetade tätt med grundaren i mediyoga och hjälpte yogalärare runt om i landet med de utmaningar de stötte på när de gav yogaterapi och yoga till människor, om hur man driver yogacenter och var navet under ett par år. Mitt första företagsjobb var på FMV och projektledarna för JAS utvecklarna. Som pacifist var det intressant och det gick bra! Sedan dess har jag hållit flera tusen pass och mött tusentals människor på företag och individuellt. Jag har utvecklat min coachning efter de behov jag mött hos chefer och ledare, arbetsgrupper, individer som vill ha mer av livet, som har skilt sig, varit sjuka länge, ungdomar som bränt ut sig, ja alla du kan tänka dig.

Min dröm

Min dröm är att samhället och människorna däri ska bli mer helt och låta de olika vetenskaperna mötas. Förena vetenskap som visar fantastiska resultat av bara vara, närvaroträning, andningstekniker, yoga, meditation, natur, träning, kost, stresshantering och livsstil, omega osv och vetenskap som tar oss framåt och ta bort de strukturer som gör oss sjuka. Ta det bästa av båda världar och skapa hållbarhet, bibehåll den höga tilliten och toleransen och utveckla den. Bibehåll demokrati och öppenhet, integrera och informera om mänskliga rättigheter. Detta arbete får aldrig ta slut.

Jag har hittat en grund att stå på. Det är den inre friden. Den hade jag inte på samma sätt även om jag alltid varit den med en fot i den subtila världen, innan jag började med yogan och jag jobbade som anställd. Det hade inte mina kollegor heller. Jag minns hur jag upplevde ineffektiviteten, hur man inte möttes, inte förstod varandra, stångades och fattade halvdana beslut. Jag blev frustrerad för att jag hade inte mandat, självkänsla nog att skapa den förändring jag såg var nödvändig för att vända det hela.

Min framtid

Nu är allt annorlunda. Att dels ha jobbat igenom mig själv och ha verktyg att dela med mig till andra för att de där besluten vi fattar ska vara genuina och hållbara, för att riktiga möten mellan människor ska åstadkommas, för att jobbmöten ska bli mer effektiva och produktiva, för att vår värld ska sluta fred, ge barn bättre uppväxtvillkor så att de får bättre självkänsla, mening och samhörighet så att de slipper rekolonialisera, maktmissbruka och projicera osäkerhet på världen. Jag önskar att alla nytänkare och paradigmskiftare, visselblåsare och fredsskapare kunde mötas oftare på fler nivåer i samhället. Det var därför jag ville ha det där kulturhuset. En mötesplats där tankar kan utbytas, där visioner kan lyftas och kanske manifesteras, där människor kan hitta matchningar för ökad energi.

Med livelifealive har jag skapat en plattform där människor som hittat flow kan dela med sig av sina kunskaper till dig som behöver. Må det vara i det stora bolaget eller som individ. Det spelar ingen roll.

Vi tror på det vi gör. Vi älskar både kvantitativ och empirisk vetenskap, men också gammal kunskap, visdom och erfarenhet som kan vara till nytta för andra. Positiv psykologi, tankens kraft, indianers djupa visdom, ayurveda. Vi utesluter inte detta för att Sverige ännu inte satt in det i ett system svenska forskare förstår och fått pengar för att undersöka. Vi vill inspirera dig till att ta fram fler sidor hos dig. Våga välja kärlek framför rädsla och skuld.

Jag brinner också för att hjälpa människor som hjälper andra människor. Så är du med i en organisation som hjälper andra vill jag gärna hjälpa er. TILIA som arbetar med ungdomars psykiska ohälsa är en sådan som jag hjälper ideellt. Även Greenpeace. Viktiga organisationer där människor brinner och har en risk att brinna slut eftersom det inte finns pengar till dem själva.

Jag vill också föra in detta koncept i skolan, men tiden räcker inte riktigt. Struktur och människor finns. Är du en person som vill investera i mitt arbete för att hjälpa andra människor är du välkommen att höra av dig. Har du idéer du tror att jag skulle kunna bidra till är du också välkommen att höra av dig. Och boka föreläsningsserier och klasser, kom med på retreats och prova behandlingar både enskilda och paket. Det gör skillnad!